Opis
Cudowna mieszanka, jaką jest błonnik witalny, to prawdziwa ulga dla układu pokarmowego i pracy jelit. Prawidłowa perystaltyka jelit to jeden z istotnych elementów dobrego samopoczucia, które należy przywrócić naturalnymi metodami.
Błonnik witalny a błonnik pokarmowy
Mieszanka nasion polskiej babki płesznik (80% zawartości) oraz łupin indyjskiej babki jajowatej) to olbrzymia dawka błonnika pokarmowego, który eliminuje problemy związane z układem pokarmowym, np. wzdęcia, zaparcia i biegunki. Błonnik pomaga oczyścić organizm z metali ciężkich i toksyn, oczyszcza jelita ze złogów. Co ważne, błonnik w żołądku – w połączeniu z wodą – mocno pęcznieje, co wywołuje sytości, a przez to działa jako naturalny środek obniżający łaknienie.
Błonnik witalny zawiera aż 60% naturalnego, nieprzetworzonego błonnika pokarmowego. Stanowi on idealne uzupełnienie diety, szczególnie u osób, które na co dzień spożywają wysoko przetworzoną żywność. Powinny go stosować osoby chcące usprawnić działanie układu pokarmowego oraz osoby otyłe, którym błonnik pomoże w walce z nadwagą, zmniejszając apetyt i usprawniając perystaltykę jelit.
Inne zastosowania błonnika witalnego
Oprócz dobroczynnego wpływu na prawidłowe działanie układu pokarmowego, błonnik witalny wpływa pozytywnie na ochronę przed chorobami serca (zmniejsza poziom cholesterolu, reguluje prawidłowe ciśnienie krwi) oraz wspiera całościowo organizm – usuwa z niego toksyny, redukuje zmęczenie i apatię, wpływa na poprawę samopoczucia, również – obok ostropestu plamistego – wspiera ochronę wątroby przez jej oczyszczanie. Błonnik ma także działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
Wartości odżywcze błonnika witalnego
Wartość odżywcza | Zawartość w 100g | Zawartość w 12g (2 łyżeczki produktu) |
Wartość energetyczna | 257 kcal | 31 kcal |
Tłuszcz | 5,9 g | 0,7 g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0,9 g | 0,1 g |
Węglowodany | 10 g | 1,2 g |
– w tym cukry | 0,6 g | 0,07 g |
Błonnik | 58 g | 6,9 g |
Białko | 12 g | 1,4 g |
Sód | 0,02 g | 0,002 g |
Stosowanie błonnika witalnego
Błonnik należy spożywać w formie mikstury sporządzonej z 2 łyżeczek produktu i około 500ml letniej wody lub innego płynu. Należy poczekać około 15-20 minut, aż błonnik spęcznieje. Taką miksturę należy spożywać 3 razy dziennie, około pół godziny przed posiłkiem, lub bezpośrednio po nim. UWAGA: nie wolno spożywać błonnika na sucho, bo może to doprowadzić do zablokowania jelit.
Bardzo ważne: ze względu na dużą skłonność błonnika do wiązania wody, należy istotnie zwiększyć ilość wypijanych codziennie płynów, minimum 2 litry wody dziennie!
Przeciwwskazania
Błonnika nie powinno stosować się więcej i częściej, niż jest to zalecone. Nie powinny go stosować osoby z chorobami układu pokarmowego i z chorobami cukrzycowymi. W takich przypadkach należy wcześniej skonsultować się z lekarzem.
Pamiętaj! Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.