Opis
Pozyskiwany z ryb kolagen to bogate źródło białka, którego wysoka rozpuszczalność oraz zbliżona do ludzkiego kolagenu budowa zapewniają jego doskonałą przyswajalność. Jest doskonałym budulcem kości i stawów, zapewnia elastyczność skóry i innych tkanek. Kolagen wzmacnia układ kostno-szkieletowy zapewniając większą sprawność ruchową.
Białko zawarte w kolagenie wykazuje również silne właściwości ochronne wewnętrznych narządów człowieka, tj. żołądka, nerek czy wątroby. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu immunologicznego, odpowiedzialnego za walkę z toksynami drobnoustrojami chorobotwórczymi.
Wartości odżywcze kolagenu
Wartość odżywcza | Zawartość w 100g | Zawartość w 10g |
Wartość energetyczna | 360 kcal | 36 kcal |
Węglowodany przyswajalne | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0,09 g | 0,009 g |
Białko | 88 g | 8,8 g |
Sód | 1 g | 0,1 g |
Sposób użycia
Dwie płaskie łyżeczki kolagenu rozpuścić w szklance wody lub ulubionego soku. Zażywać raz dziennie, najlepiej łącząc produkt z witaminą C, niezbędną do budowy aminokwasów.
Kolagen u dzieci
Produkt można stosować u dzieci, nie ma żadnych przeciwwskazań w jego stosowaniu.
Przeciwwskazania / skutki uboczne
Produkt cechuje się wysokim bezpieczeństwem stosowania, jednakże może on wywoływać mało zauważalne działania alergiczne związane z wysoko oczyszczonym białkiem.
Pamiętaj! Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.