Opis
Pestki czy też nasiona lub ziarna słonecznika to popularna przekąska, od której nie jest łatwo się oderwać. Jednocześnie, ziarna słonecznika to bogate źródło aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. To także duża zawartość antyoksydantów, pierwiastków śladowych i witamin. Pestki słonecznika są również istotnym źródłem roślinnego białka, bo jego zawartość to aż 25% w całości masy.
Witaminy i pierwiastki śladowe
Ziarna słonecznika są źródłem witamin A, B, D oraz E. Mają w sobie cynk, żelazo, potas i wapń. Są źródłem białka i błonnika. Co bardzo ważne, mają mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-6.
Właściwości odżywcze
Wartość odżywcza | Zawartość w 100g | Zawartość w 20g |
Wartość energetyczna | 577 kcal | 67,6 kcal |
Tłuszcz | 43,7 g | 9 g |
– w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 4,4 g | 0,9 g |
Węglowodany | 18,6 g | 3,8 g |
– w tym cukry | 1,7 g | 0,3 g |
Błonnik | 6 g | 1,2 g |
Białko | 24,4 g | 4,9 g |
Sól | <0,01 g | <0,002 g |
Właściwości zdrowotne
Pestki słonecznika to bardzo chętnie spożywana przekąska, która dodatkowo jest bardzo zdrowa. Witamina E to poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci, antyoksydanty to przeciwdziałanie powstawaniu i oddziaływaniu wolnych rodników. Fitosterole zawarte w słoneczniku obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co chronią przed miażdżycą. Fitosterole pomagają również chronić przed nowotworami, zwłaszcza męskich narządów rozrodczych. Kwas linolowy pomaga w zwalczaniu nowotworów sutka, płuc, jelita grubego oraz skóry.
Witamina E, obecna w ziarnach słonecznika, to prawidłowe działanie narządów rozrodczych, przede wszystkim u mężczyzn. Z kolei odpowiednia dawka tej witaminy jest bardzo ważna dla kobiet, zwłaszcza w okresie ciąży.