Opublikowano

Witamina C — działanie i zastosowanie

Zastosowanie witaminy C

Sezon na grypę i przeziębienie co roku rozpoczyna się jesienią i trwa aż do wiosny. Sięgamy wtedy po różne specyfiki, mające wzmocnić odporność i skrócić czas trwania nieprzyjemnych dolegliwości. Wśród najchętniej wybieranych suplementów jest witamina C. Czy postępujemy słusznie, zwiększając jej podaż w czasie choroby?

Witaminy to substancje, których ludzki organizm nie wytwarza samodzielnie, ale też nie może bez nich prawidłowo funkcjonować. Dlatego też kwas L-askorbinowy jest istotnym składnikiem diety człowieka. Bez niego Twoje samopoczucie może szybko się pogorszyć. Choć niełatwo obecnie nabawić się niedoboru, w niektórych przypadkach warto postawić na zwiększenie podaży witaminy C. Zastosowanie tej substancji jest bardzo szerokie w żywieniu oraz pielęgnacji urody.


Warto pamiętać, że witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokich temperatur. Obróbka cieplna (gotowanie, pieczenie, smażenie) zmniejsza jej zawartość w potrawach. Jeśli więc polegasz jedynie na naturalnych źródłach, staraj się codziennie zjadać kilka porcji surowych warzyw i owoców. Znajdziesz ją nie tylko w kwaśnych cytrusach — znacznie lepszymi źródłami kwasu askorbinowego są owoce czarnej porzeczki, dzikiej róży i aceroli. Preparaty witaminowe powstałe na ich bazie łatwo się wchłaniają i ponadto dostarczają cennych dla zdrowia flawonoidów. Możesz także skorzystać z czystej witaminy C w proszku.

Witamina C — rola w organizmie

Coraz bardziej docenia się funkcję diety w zachowaniu dobrej kondycji całego ciała. Witamina C to silny antyoksydant, biorący udział w procesach oksydoredukcyjnych. Niweluje szkodliwe działanie wolnych rodników, których rozwój sprzyja przedwczesnemu starzeniu się komórek, utracie jędrności skóry i chorobom układu krążenia. Witamina C bierze udział w biosyntezie kolagenu, który odpowiada za elastyczność i wytrzymałość tkanki łącznej. Tym samym wpływa na sprawność kości, stawów i dobrą kondycję skóry. Kwas L-askorbinowy pomaga utrzymać w formie naczynia krwionośne. Zachowanie jego odpowiedniego poziomu w organizmie zapobiega krwawieniom dziąseł i przyspiesza gojenie się ran. Związek ten ma także korzystny wpływ na przyswajanie żelaza.

Witamina C — objawy niedoboru

Opisy długotrwałych niedoborów witaminy C znane nam są z relacji XVIII-wiecznych marynarzy, którzy w czasie rejsów cierpieli na przewlekłe problemy z zębami i dziąsłami. Choroba ta, nazywana szkorbutem, została wyeliminowana, gdy tylko poznano jej przyczynę. Inne objawy niedoboru tej witaminy to:

  • powolne gojenie się ran,
  • obrzęki i krwawienia dziąseł,
  • osłabienie, brak apetytu,
  • obniżenie odporności na infekcje,
  • bóle stawów, osteoporoza,
  • zła kondycja skóry,
  • łatwo powstające siniaki.

Witamina C — zastosowanie

Suplementacja kwasem askorbinowym ma sens nie tylko w przypadku jawnego niedoboru. W okresie nasilonych infekcji dróg oddechowych polecana jest także profilaktycznie. Czy witamina C na przeziębienie się sprawdzi? W czasie choroby organizm zużywa większe ilości tej substancji, ważne więc jest dostarczanie mu jej w większych ilościach. Jej właściwy poziom w organizmie nieznacznie skraca czas trwania dolegliwości.

Nie da się jednak zapobiec przeziębieniu samą suplementacją tej witaminy. Ma ona ogólne znaczenie dla odporności organizmu. Rolę kwasu askorbinowego w diecie doceniają sportowcy i osoby trenujące amatorsko. To silny przeciwutleniacz — wolne rodniki powstające w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego nie mają z nim szans.

Minimalne zapotrzebowanie na witaminę C określa się na poziomie 30-100 mg. Jest zależne od wieku, kondycji organizmu oraz trybu życia. Grupy wymagające większej podaży kwasu askorbinowego to m.in. kobiety w ciąży, diabetycy, osoby narażone na zanieczyszczenia środowiskowe i niezdrowy styl życia, a także uzależnione od alkoholu i tytoniu. Zapotrzebowanie zwiększają także niektóre leki. Według wielu źródeł optymalna dzienna dawka witaminy C to 200 mg.

Mimo że łatwo ją dostarczyć z pożywienia, możesz nie być w stanie codziennie zapewnić sobie odpowiedniej dawki witaminy C. Aby mieć pewność, że jest jej w Twojej diecie dokładnie tyle, ile trzeba, wybierz jeden z suplementów, które znajdziesz w naszym sklepie.